Rudeskift er et spørgsmål om sikkerhed

Mange undervurderer bilrudens indflydelse på sikkerheden i moderne biler og glemmer derfor at stille krav, både til udskiftning og reparation efter stenslag. Her er de gode råd fra eksperterne hos Carglass®.

At et godt og klart udsyn fra førersædet er afgørende for sikkerheden i trafikken er logik for de fleste bilister. Men de færreste er klar over, at bilruden også spiller en bærende hovedrolle for sikkerheden, hvis bilen for eksempel lander på taget efter et uheld. Det gælder ikke mindst i nyere biler, hvor tendensen er, at ruderne bliver større.

”Forruden er en del af den bærende konstruktion og er blandt andet med til at holde airbaggen inde i bilen, hvis den udløses, derfor er der en række kvalitetsstandarder som bilruder skal leve op til.”

Sådan forklarer Carina Bukkehave, administrerende direktør i landets førende bilrude-virksomhed Carglass®. Problemet er, at det ikke er et lovkrav, at en skiftet bilrude lever op til samme kvalitetsstandarder.

”Der er mange, som ikke er bevidste om, at det kan have indflydelse på sikkerheden, hvis man vælger den billigste løsning.”

Carina Bukkehave, Administrerende direktør

Sikkerhed først

Carglass® er landsdækkende med værksteder i hele landet og mere end 100 teknikere, der kan komme hen hvor kunden befinder sig, og placerer sig prismæssigt mellem de uautoriserede værksteder og de autoriserede. Samtidigt understreger Carina Bukkehave, at netop sikkerhed altid kommer i første række. Derfor har Carglass® for eksempel valgt kun at benytte ruder, der er af OE-tilsvarende kvalitet.

”Der er altså bare forskel på kvaliteten, og vi garanterer, at det glas vi benytter i forbindelse med vores udskiftninger er kvalitets- og sikkerhedsgodkendt af bilfabrikkerne, og at det bliver monteret efter deres forskrifter. ”

Carina Bukkehave, Administrerende direktør

Det også er baggrunden for, at Carglass® giver garanti på rudeskift.

Kamera skal kalibreres

Samtidigt peger hun på, at fokus på sikkerhed i forbindelse med rudeskift kun bliver vigtigere i takt med, at bilbranchen udvikler sig. For eksempel har mange nye biler installeret kameraer i forruden, der bl.a. kan bremse bilen, hvis afstanden bliver for kort til forankørende.

”Der sker rigtigt meget i bilbranchen med nyt sikkerhedsudstyr, der kan hjælpe med at forhindre ulykker, men når det kommer til eksempelvis kameraer, skal de være kalibreret i forhold til ruderne, og det skal man være opmærksom på, når ruden skiftes.”

Carina Bukkehave, Administrerende direktør

Her har Carglass® via sit globale netværk som en del af Belron Gruppen mulighed for dels hurtigt at afgøre, om det aktuelle sikkerhedsudstyr kræver kalibrering – dels sikre, at denne kalibrering foretages med udgangspunkt i producentens standarder og data.

”Det betyder, at vi kan udføre kalibrering på alle bilmodeller, og dermed behøver man ikke gå til det autoriserede værksted for at få sikkerhed i top.”

Carina Bukkehave, Administrerende direktør

Reparation eller skift?

Carina Bukkehave understreger samtidigt, at udgangspunktet, når en kundes bil er blevet ramt af eksempelvis stenslag, altid vil være reparation frem for rudeskift.

”Det er selvfølgelig en vurdering fra gang til gang, men som udgangspunkt vil vi altid forsøge at reparere før vi udskifter. Dette er både billigere og hurtigere for kunden og så er det bedre for miljøet.”

Carina Bukkehave, Administrerende direktør

Hun fremhæver, at Carglass® selvfølgelig krediterer reparationer fra et rudeskift hos Carglass® , hvis de skulle vise sig ikke at holde eller ikke blive godkendt til syn. Endelig fremhæver hun, at mange bilister kan gøre mere for at forebygge stenslag.

”Vi har kunder, der kommer tre gange om året, og kunder, der kommer én gang, og selv om det selvfølgelig hænger sammen med, hvor meget man kører, så handler det også om omtanke.”

Carina Bukkehave, Administrerende direktør

Stenslag opstår nemlig ofte, når en forankørende bil ”samler” sten op med dækket og herefter slynger stenen bagud. Hvis man husker at holde god afstand – især til lastbiler med store dæk, og især uden for byen, hvor trafikken er hurtig, så kan man i høj grad undgå stenslag. Sådan lyder anbefalingen.

3 GODE RÅD OM STENSLAG

1. Hold afstand

Stenslag opstår, når forankørende slynger småsten bagud. God afstand er effektiv forebyggelse.

2. Stil krav til materialer

Forruden er en del af bilens bærende konstruktion, der holder airbags på plads og sikrer passagerer, hvis bilen triller rundt. Udskiftning af ruder bør derfor ske med godkendte materialer.

3. Drop det varme vand

Har ruden fået en mindre skade, øger store temperaturudsving risikoen for revner. Undgå derfor altid at fjerne is på ruden med kogende vand samt at blæse varm luft direkte op på ruden.

Hvorfor du bør få glasbehandlet din forrude?

Hero-windscreen-lush-green-ride

At få glasbehandlet din forrude har flere fordele. Udover at det ser pænt og ordentligt ud, forhindrer det skader og forbedrer udsynet.

Læs mere

Hvad er Carglass® Mobile Service?

Hero-windscreen-side-mirror-view

Har du problemer med din bilrude og har brug for hjælp, samtidig med at du føler, at du ikke har tid? Med mobile service kommer vi til dig.

Læs mere