Hvad skal du gøre, når du får stenslag?

Det kan blive en dyr tur, hvis man venter med at reparere skaden. “Et stort antal kan klares ved reparation, hvis man får det klaret hurtigt efter skaden er sket,” forklarer administrerende direktør i Carglass.

Du kender det godt; du kommer kørende og hører, at noget rammer ruden. Straks efter er der et mærke, men du haster videre for at nå din destination. Efterhånden tager den ene dag den anden, og du har fået en lang revne lige i synsfeltet. Nu er der ingen anden udvej end at finde pengepungen frem, aflevere bilen og få ruden skiftet. Men hvis du stopper op og handler lidt før, er der andre smartere og ikke mindst billigere alternativer.

“Et stort antal kan klares ved reparation, hvis man får det klaret hurtigt efter skaden er sket.”

Carina Bukkehave, administrerende direktør i Carglass®

“Man kan naturligvis blive ramt af stenslag hele året, men vi er heldigvis ved at være forbi vinteren, hvor stenslag revner på grund af de lave temperaturer. Men det er først, når forårsvejret kommer, at de fleste ringer til os for at få repareret deres rude,”

fortæller Carina Bukkehave, der er administrerende direktør hos Carglass og fortsætter:

“Vi har næsten dobbelt så mange henvendelser, når den første forårsweekend rammer os lige omkring påske, end vi oplever på andre dage i løbet af året. Det siger os, at folk er blevet ramt i løbet af vinteren, og når solen så for alvor kommer frem, ser de hvor slemt det står til. Så ringer mange ind for at booke tid til at få det klaret. Der er mange, som bruger foråret til at klargøre bilen, og når de så gør den ren, opdager de typisk skaden i ruden, eller bliver mindet om den igen.”

Heldigvis kræver det ikke altid en ny forrude, når du får et stenslag, forsikrer Carina Bukkehave – men det er altså kun, hvis du får gjort noget ved det i tide:

“Her duer det ikke at hænge i bremsen. Og så er der nærmest ingen undskyldning for at få det gjort, når det kan klares på vejen, på parkeringspladsen ved arbejdet eller hjemme i indkørslen. Vi kan klare de fleste henvendelser ved at reparere skaden i stedet for at udskifte ruden, der naturligvis er en større omgang og derfor dyrere og kan undgås, hvis bare man har lidt rettidig omhu. Vi oplever, at flere går og venter, fordi de tænker, at det kunne jo være, der kom flere stenslag. Men det kan altså bedre betale sig at reparere løbende. Jo længere man venter, jo større risiko er det for, at ruden revner.”

Det kan du selv gøre

Det er ikke altid, man kan undgå motorveje eller vejarbejde, hvor der er størst risiko for stenslag, og hvis først du er uheldig og skaden er sket, er der naturligvis ikke noget at gøre ved det. Men du kan prøve at forhindre det i at løbe og blive til en stor skade, der kræver udskiftning af ruden.

Reager hurtigt

Kom plaster til stenslag på – altså et rudeplaster på stenslaget, så der ikke kommer fugt og snavs ind i stenslaget. Alternativt kan det også gå med almindelig tape, hvis du har det ved hånden. Det giver dig de bedste vilkår for, at det bliver pænt, når du får det repareret. Det kan være risikabelt, hvis der kommer lange revner i synsfeltet, mens du kører, fordi det kan svække dit udsyn. Få eksperterne til at se på det hurtigst muligt, så du ikke skal gå på kompromis med dit udsyn.

Det skal skiftes

Hvis skaden er i synsfeltet og over 3 mm, eller hvis det er mindre end fem centimeter fra kanten, skal ruden skiftes. Da det er billigere at reparere ruden end at skifte den, kan det dog godt betale sig at reagere, inden skaden udvikler sig.

Sådan foregår det

Eksperterne møder dig, hvor du er, og hvis de vurderer, at ruden blot skal repareres, tager det som regel ikke mere end 30 minutter. Først rengør de det skadede område, så limen har de bedste forudsætninger for at binde. Herefter reparerer de stenslaget med deres specialværktøj. Når limen til stenslaget er tør, rengør de forruden – og så er du klar til at køre videre. Hos Carglass, kan du naturligvis også få foretaget en udskiftning af siderude eller bagrude, hvis en af disse bliver udsat for stenslag.

Udskiftning af din forrude er en investering

Hero 2000 x 800 female technician DK

Det er ærgerlige penge, når du skal skifte forrude på bilen.

Læs mere

Rudeskift er et spørgsmål om sikkerhed

Vi på Carglass hero happy technician

Mange mennesker undervurderer forrudens indflydelse på sikkerheden i moderne biler.

Læs mere